PERSONAL

KAUHUNHETKIÄ HAMMASLÄÄKÄRISSÄ

 

Pahoittelut huonoista uutisista, huikkasi hammaslääkäri perääni, kun lähdin hämmentyneenä vastaanotolta.

 

 

 

Puolivuosittainen hampaiden puhdistusaikani sai yllättävän käänteen, kun kaikki ei näyttänytkään olevan kunnossa. Hammashoitajan mielestä, ikeneni ovat vetäytyneet niin pahasti, ettei nähnyt enää muuta vaihtoehtoa, kuin ienleikkauksen.

 

What? Ienleikkaus, mikä se on? Kuulostaa kamalalta! Tunsin kuinka paniikki alkoi hiipiä mieleeni..

 

Hoitaja jatkoi jutusteluaan samalla kun puhdisti hampaitani. Ienleikkaus voidaan tehdä kahdella eri tavalla:

 

 1. Leikataan kitalaesta ihoa, joka siirretään hampaiden päälle korvaamaan vetäytyneitä ikeniä. Painotti toimenpiteen olevan hyvin kivulias leikkauksen jälkeen. Vähän niin kuin suussa palaisi, oli kuvailunsa kipuun. Tämän takia tätä vaihtoehtoa ei tehdä enää niin usein.
 2. Siirretään jonkun toisen ihmisen ikeniä suuhuni.

 

 

..Okei, paniikki saavutettu!

 

Sain ajan röntgeniin, jossa hammaslääkäri tulisi kertomaan asiasta vielä tarkemmin.

 

 

Seuraavana yönä en nukkunut silmäystäkään.

Googletin peiton alla kaikki keskustelut ja artikkelit mitkä liittyvät ienongelmiin. Olin varma, että hampaani tippuvat kohta.

 

Parin viikon päästä koitti röntgenaika. Kuvia katsonut hammaslääkäri antoi tuomionsa, joka oli kaikkea muuta mitä olin odottanut. Suustani löytyi 11 kpl (!?) reikiä, jotka olivat tulleet vuodessa (viime röntgenistä). Hammaslääkäri pudisteli päätään -vastaavaa ei ollut kuulema koskaan nähnyt. Olinko tehnyt jotain erilaista viimeisen vuoden aikana?

Öööh en.. (Mitään ei tule edelleenkään mieleen. Enkä ole alkanut juomaa sitruunavettä, jota hän ensimmäiseksi kysyi).

 

Ikenistä ei sen sijaan puhuttu mitään. Kyselin leikkauksesta, johon pudisteli taas päätään. Ilmeisesti sitä siis ei tarvita? (Hammaslääkärillä oli niin vahva aksentti, etten saanut kaikesta selvää).

 

Sain kuitenkin kolme ajanvarausta paikkauksiin ja hampaiden hoito-ohjeet kotiin.

Vielä enemmän hämmentyneenä palasin kotiin aloittamaan uuden googletusrumban -mistä tulee reikiä?

Ja sokerin syönti loppui siihen.

Jonka suhteen mennään täällä jo hulluudenpartaalla. Sain mm. hepulikohtauksen, koska Lee oli laittanut hunajaa teeheni. Luin jostain hunajan olevan kuin karkkia hampaille.

 

 

Tuoremehu kuuluu myös kielletylle listalle.

 

 

 

Nyt pesen extra fluorihammastahnalla hampaani kolme kertaa päivässä. Iltaisin lankaus ja erikoissuuvesi.

Välttelen napostelua ja kaikkia ruoka-aineita, jotka voisivat olla huonoksi hampaille.

Suomeksi: en uskalla syödä mitään.

Taidan olla vielä shokissa. Työkaverin sanoin: kyllä sä muutaman kuukauden päästä otat jo iisimmin.

 

Olen tässä pohtinut, voikohan näissä 11. reiän seassa olla myös reiänalkuja, joita ei oikeasti edes tarvitsisi paikata? Olen vain kuullut täällä hammaslääkäreiden rahastavan kaikella mahdollisella..

Anyway on hyvä saada reiät kuntoon. Ienleikkaukseen en kuitenkaan menisi, jos se tehtäisiin vain pelkän esteettisyyden vuoksi.

 

 

 

Ps. Löysin täältä ksylitolipurkkaa erikoishammashoitotarvikkeiden vierestä. Maksoi 10 dollaria!

 

 

Love Oona

 

 

Previous Story

6 Comments

 • Reply
  sandra
  helmikuu 5, 2019 at 9:43 pm

  11 reikää vuodessa kuulostaa kyllä aika paljolta, ehkä ne on tosiaan alkavia reikiä 😮 Itsellä on reiänalkuja lähemmäs 20 vaikka hoidan hampaita tosi hyvin ja lopetin sokerinkin puoleksi vuodeksi… Nyt vaan käyn noin 3kk välein tarkistuksessa että saan vähän mielenrauhaa 😀

  • Reply
   Oona
   helmikuu 6, 2019 at 3:30 am

   Oho jännä juttu! :0 Eli ilmeisesti hyvä hampaiden hoitokaan ei aina vältämättä auta. :/ Toivottavasti noista reiänaluista ei kuitenkaan muodostu reikiä! <3

   Itse taas tajusin vasta nyt kuinka paljon puitteita omissa tavoissani on ollut (perus 2 x päivässä harjaus, that´s it), mikä ei riitä. Esim.lankaushan on todella tärkeää! Sit oon ihan kellosta katsonut, etten varmasti ole syönyt tai juonut vähintään puoleen tuntiin mitään, ennen kuin pesen hampaat. (Ennen pessyt kiireessä heti esim. aamiaisen tai iltapalan jälkeen..nou nou)
   En oo vaan pahemmin ajatellut, kun aina on ollut ns. hyvät hampaat, eikä paljon reikiä :/

   Ainiin ja yks juttu, minkä työkaveri vinkkas. Kuivat hedelmät on kuulema pahin! Oli saanut niistä heti neljä reikää. Ja itse olen juuri viimeisen vuoden aikana laittanut aina kuivia karpaloita jugurttiin (ne on niin hyviä). Karpalot on nyt lentänyt mäkeen! 😀 😀

 • Reply
  Julia Toivola
  helmikuu 6, 2019 at 7:46 am

  Hei APUA 😂😂😂
  Mulle on tehty taas iennosto laserilla kun ne oli liian alhaalla ja tulehtuneet, mut en oo koskaan kuullu et pitäis laittaa lisää ja jonkun toisen ikeniä 😂

  P.s onko sitruunavesi oikeesti niin paha? Juon melkeen joka aamu! Voitko tehdä listan tänne kaikesta mitä kannattaa välttää 😷

  • Reply
   Oona
   helmikuu 7, 2019 at 7:00 am

   Oho en oo koskaan kuullut, et ikenet vois olla liian alhaalla. Tosin en oo ilmeisesti ikinä tiennytkään mitkä on ns. normaalit ikenet, kunnes tää hammashoitaja näytti omiansa ja sit peilin kautta mun. -Ja mulhan oli aika paljon korkeammalla ne. Eikä ne voi enää ikinä palautua entisellensä! 🙁

   Sitruunavedestä taas luin sen olevan yksi suurimmista hampaiden eroosion (hammaskiilteen liukeneminen) aiheuttajista. Tosiaan se hammaslääkäri kysyi juonko sitruunavettä, kun mietittiin mitä oon voinut tehdä eri tavalla viimeisen vuoden aikana, joka on aiheuttanut niin monta reikää. En sit tiedä. Ainakaan ei kannata juoda sitä pitkin päivää tai hitaasti (suun happamuustaso nousee joka kerta) tai pestä hampaita heti juomisen jälkeen (=odottaisin vähintään tunnin. Sama kun appelsiinimehun kanssa!) Oooh ja melkein unohtu: happamien juomien jälkeen kannattaa juoda myös vettä päälle.

   Pitäisköhän mun kirjoittaa näistä erillinen postaus, kun oon nyt ottanut selvää kaikesta mikä liittyy hampaisiin. 😀 Mut muita mitä kannattaa välttää, eikä ehkä tulis ekana mieleen on esim. imeskeltävät flunssakarkit ja kurkkupastillit, suolakeksit + suolaiset snacksit, kuivatut hedelmät, greippi, maustetut kivennäisvedet ja light-juomat.

   Mun suolaiset Goldfish snacksit (joita oli kiva napostella aina töissä) on jäänyt nyt kaupan hyllylle tän listan takia! 😀

 • Reply
  Mai
  helmikuu 6, 2019 at 7:49 pm

  En oo hammasasiantuntija mutta näin mulle on opetettu: aamulla hammaspesu ennen aamupalaa koska yön aikana suuhun tulee bakteeristoa, joka on hyvä pestä pois ennen kuin suuhunsa laittaa mitään.

  • Reply
   Oona
   helmikuu 7, 2019 at 5:17 am

   Hei hyvä tietää! Oon itse asiassa kuullut vastikään samaa ystävältäni, jolle oli sanottu hammaslääkärissä noin. Oonkin sen jälkeen aloittanut pesemään hampaat heti herättyäni.
   Sit oon lukenut myös, et kannattaa harjata ennen aamupalaa, koska hapokkaat ruuat (esim. appelsiinimehu, tomaatti) pehmentää väliaikaisesti hampaiden kiillettä ja kuluu helposti hangattaessa. Tähän päälle viel jos harjaa kiireessä liian lujaa (niin kuin oon usein ennen tehnyt) saa iän myötä ikenet vetäytymään. (Mikä tilanne mulla on nyt)

   Voi kun olisin silloin nuorempana tajunnut hoitaa hampaitani paremmin, niin en olisi varmasti nyt tässä tilanteessa. :/ Silloin ei vaan koskaan käynyt mikään hampaisiin liittyvä mielessä, kun ei pahemmin ongelmiakaan ollut.. :/

   Hei ja kiva/kiitos kun tulit kommentoimaan Mai 🙂 <3

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.