Saatiin viikko sitten haastattelukutsu pysyvän oleskeluluvan tiimoilta. Olin kuullut, että haastatteluun voisi joutua avopuolisohakemuksen käsittelyn ajalla, jos haluavat vielä varmistaa suhteemme. Varauduin siis tunnin kestävään ”kuulusteluun”, miettimällä kysymyksiä mitä sieltä voisi tulla; koska tapasitte, missä tapasitte, minä päivänä muutitte yhteen, mitä Zachin vanhemmat tekevät, mitä asioita rakastat Zachissä jne. Haastattelu jännitti, vaikka mitään syytä siihen ei ollut. Olimme kirjoittaneet koko elämänkertamme viisumipapereihin -juuri niin kuin asiat ovat menneet.

Saavuttuamme hyvissä ajoin paikan päälle, yllätyimme odotteluhuoneessa odottavista muutamista muista kymmenistä ulkomaalaisista, joilla oli kädessään samainen haastattelukutsu. Oli yksinhakijoita, parisuhteen kautta hakeneita, kuin myös kokonaisia perheitä vauvasta mummoon. Ilmassa oli odottava ja jännittynyt tunnelma. Moni (Zachin lisäksi) kävi vielä vieressämme istuvalta vartijalta varmistamassa olevamme oikeassa paikassa. Vartija naureskeli ja kehotti kaikkia olemaan panikoimatta. Haastattelut alkaisivat kohta.

Vuorot menivät siinä järjestyksessä, milloin paikalle oli saapunut. Kun meidän kutsu sitten kävi, emme odotuksen mukaisesti menneetkään mihinkään erilliseen huoneeseen, vaan luukulle, jossa muutaman allekirjoituksen jälkeen kaikki olikin jo ohi. Virkailija onnitteli ja ojensi paperin, jota katsottuani meinasi tulla itku! Siinä täytenä yllätyksenä minulla oli kädessäni pysyvä oleskelulupa. (Oltiin tosiaan luultu, että haastattelun jälkeen tulee vasta hyväksytty/hylätty päätös ja itse luvan saaminen venyy vuoden loppuun). Tuijotin vain pysyvää oleskelulupaani, samalla kun monen vuoden stressi ja pelko purkautui siihen hetkeen, joka oli ehkä elämäni hienoin.

Seuraavaksi siirryimme rakennuksessa olevaan passienhakutoimistoon, josta sain pitkän jonottamisen jälkeen kanadalaisen sosiaaliturvatunnuksen. Pysyvä oleskelulupakorttini tulee vielä kuukauden päästä postilla, jolla pääsen myös matkustamaan. Saamallani paperilappusella voin kuitenkin alkaa jo hoitamaan asioita kuntoon. Ensimmäiseksi avaan pankkitilin! Seuraavaksi menen hammaslääkäriin.

Aikaa meni vuosia, rahaa paloi tonneja. On itketty, stressattu ja melkein menetetty toivo. Kaikki oli kuitenkin sen arvoista, sillä saan olla nyt pysyvästi Kanadassa. Tämä maaginen paperi antaa myös oikeuden tehdä töitä tai opiskella missä vaan ja saamaan kaikki terveyspalvelut. Mitä vielä, en edes muista. Ainiin, seuraavaksi voin hakea vaikka Kanadan kansalaisuutta ja passia. Nyt nautin vaan tämän hetkisestä tunteestani: olen maailman onnellisin tyttö.

 

 

Love Oona

 

 

18 kommentti

  1. Löysin sun blogin sattumalta, kun itsekin asun tällä hetkellä Kanadassa vuoden työluvalla, josta jo puoli vuotta hurahtanut silmänräpäyksessä. Itsekin tutkin nyt vaihtoehtoja miten voisin jäädä tänne pysyvästi, mutta ei ole helppoa tietä. Kauan sun PR hakuprosessissa kesti ennen kun sait päätöksen sen jälkeen kun laitoitte hakemuksen menemään? Oon käsittänyt, että siinä keskimäärin menee se vuosi, jos on avo/aviopuolison sponsorointi kyseessä. Ja olitko ne aiemmat pari vuotta Kanadassa aina turistina ja poistuit välissä maasta ja palasit taas takasin turistina? 😄 Ihmettelikö ne lentokentällä aina kun olit palaamassa? Seurustelen nyt itsekin Kanadalaisen kanssa, mutta ei edes asuta vielä yhdessä eli tota kautta prosessi olisi mullakin melko pitkä..

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.