Uusimmat uutiset ja juorut Calgarysta

Suomen pääministerin ikä ja yleisesti naisjohtoinen hallitus on herättänyt kiinnostusta myös täällä. Uutisoinnin jälkeen mielipidettäni asiaan kyseltiin paljon. Sittemmin siitä on vitsailtu mm. jos jokin asia tuntuu olevan paremmin Suomessa kuin täällä; ” varmaan naisjohtoisen hallituksen ansiosta.”

Facebookissa taas riehuu ilmastomuutokseen ei-uskovat tutun tutut. Greta ei ole mm. heidän suuressa suosiossaan. Yhtäläisyyksiä näihin tyyppeihin on se, että he ovat kaikki öljy -tai bensa yhtiöillä töissä.

Koska Calgary sijaitsee lähellä vuoria, voi lämpötilat vaihdella radikaalisesti. Eilen mentiin keskellä päivää muutamassa tunnissa -20 asteesta plussan puolelle. Moni poti päänsärkyä tästä äkillisestä muutoksesta.. 

Viime viikolla nautittiin myös -35 asteen pakkasista, joka toi somekanaviin uuden hitin: jäätyneet nuudelit. 

Pakkasista huolimatta, olen viihtynyt monet viikonloput vuorilla. Olen kuulema nyt virallisesti kanadalaistunut, kun viime sunnuntaina luisteltiin pubiin. Parasta talviurheilussa on se, kun saat sukset tai luistimet pois jalasta ja olet vielä hengissä. (Molemmat lajit tarvitsevat vielä vähän harjoittelua täältä suunnalta).

Ajaminen pilkkopimeällä vuoristossa on pelottavaa! Näet vain valaistuja tiekylttejä lumivyöryalueista, villieläimistä ja alueista missä ei toimi puhelin lainkaan. 

Special News: Ismo Leikola tuli Calgaryyn!

Ja mehän oltiin todellakin paikalla..

 • Ismo esiintyi viime viikonloppuna pääesiintyjänä meidän viereisellä kasinolla. Tupa oli täynnä ja kaikilla näytti olevan todella hauskaa. Itseäni huvitti lisäksi herra R (eli Reed), joka ei meinannut pysyä tuolillansa, kun nauratti niin paljon. Kuulemma koska olen Suomesta, Ismon vitsit purivat vielä kahta kovemmin.
 • Keikan jälkeen Ismo kertoi meille suomalaisten väen tungoksesta Calgaryn keikoilla. Aikaisemmassa näytöksessä oli ollut 12 suomalaista ja seuraavan päivän näytökseen oli tulossa 30. Siis häh?! Tunnen täältä vain muutaman suomalaisen mamman.

One Chocolate Fondue, please

 • Kannabiksen laillistamisen myötä kannabiskauppoja on avattu kuin sieniä sateella. Yllättävän kliinisiä ja valoisia paikkoja! Pöydällä olevista lasikupeista voi tuoksutella eri laatuja ja listalta sitten valita mitä ikinä mieli tekee. Mieleeni jäi kun joku pyysi myyjää tuomaan suklaa fondue -makuista lajiketta.
 • Beer brewing paikat (bisse tehtaille tehnyt asiakastilat) on Calgaryssa nyt myös tosi cool. Ja niitäkin on yhtäkkiä joka puolella.
 • Tippikulttuuri ärsyttää. Kun lisätään 20% jo valmiiksi hintavaan palveluun, jää esim. kampaajalla käynti usein käymättä.
 • Happy hourit pelastaa! Jos jaksaa venyttää esim. lounaan vähän myöhemmäksi, saa ravintoloista ruoka-annoksia ja viiniä hyvinkin halvalla.
 • Puhuttiin tässä yksi päivä lontoolaisen työkaverini Adamin kanssa kanadalaisten palvelukulttuurista. Joskus ”ylipalveleminenkin” voi ärsyttää. Esim. ravintolassa tarjoilija tulee valehtelematta 10 kertaa kysymään, onko kaikki hyvin, alkaen siitä ärsyttävimmistä; miltä ensipuraisu maistuu? Tämä tapahtuu aina silloin, kun olet saanut ensimmäisen haarukallisen ruokaa suuhusi ja näin ollen joudut vastaamaan kysymykseen ruoka suussa.
 • Muuten kyllä rakastan kanadalaisten kohteliaisuutta ja hyväntuulisuutta. Tulee aina niin hyvä mieli, kun kaikki ovat niin ystävällisiä toisilleen.

Muuta ihmeellistä asiaa..

 • Cash back = Voit nostaa käteistä kortiltasi ruokakaupan kassalla. Sano vaan cash back ja summa. .
 • Perus luottokortti ostoksilla voi kerää lentopisteitä. Sain juuri ostamistani lentolipuista 300 cad pois, koska olin vain käyttänyt Visaa pankkikortin sijasta ruokaostoksiin ym. (Maksan luottokorttilaskun aina kerralla pois, ettei mene korkoja)
 • Kalenteri viikko alkaa sunnuntaista. Very annoying.
 • Täällä jaellaan aina kaikki tärkeimmät tiedot paperilappusilla. Hävitin heti ensikättelyssä sosiaaliturvatunnukseni (random numeroita A4 paperilla) ja health care numeroni (taskun kokoinen paperinpala) jonnekin. Nämä ehkä kannattaisi opetella ulkoa.
 • Cv:hen ei laiteta kuvaa eikä ikää. Mokasin töissä, kun kysyin haastateltavan ikää. Kaikki oli ihan järkyttyneitä kysymyksestäni. Kyseessä oli nuori mies –so what’s the big deal?

Love Oona