KULTTUURIEROJA SUHTEESSA & ARJESSA

maaliskuu 26, 2017 in LIVING ABROAD - 4 Comments

KULTTUURIEROJA SUHTEESSA & ARJESSA

maaliskuu 26, 2017 in LIVING ABROAD - 4 Comments >/div>

Minähän olin aina miettinyt, että en pystyisi seurustelemaan ulkomaalaisen kanssa. Yksi ja ainoa syy siihen oli huono kielipääni -emmehän ymmärtäisi toisiamme! Toisaalta tosin aina mietin, että en tule ilmeisesti oppimaankaan mitään kieltä -ellen joko muuta ulkomaille tai seurustele suomea puhumattoman ihmisen kanssa. Ristiriitaista, mutta toteutin sitten molemmat.

Seurustelu kanadalaisen miehen kanssahan ei tuo mitään täysin erilaisia kulttuureita elämään, mutta joitakin hankaluuksia kyllä;

Suhteen eteneminen: Seurustelu toiselta puolelta maapalloa olevan ihmisen kanssa tarkoittaa yleensä joko muuttoa jommankumman maahan tai kaukosuhdetta. Jälkimmäistä en edes kokeillut, vaan muutin suin päin Zachin luokse katsomaan mitä tuleman pitää. Tapailuvaiheet jäivät kokonaan pois ja lomaromanssi muuttui arjeksi. Liian nopean suhteen etenemisestä tulikin jossain vaiheessa meille pientä kriisiäkin -josta onneksi selvisimme.

Aluksi kinaa aiheutti myös se, että kumpikaan ei oikein osannut samaistua toisen asemaan. Suhteen alkumetreillä viisumiasiat aiheuttivat päänvaivaa ja tukea tarvittiin vaikka mihin käytännönasioihin.

Kotimaa:

Jopa Zachin vain kahden viikon vierailu Suomessa auttoi häntä ymmärtämään enemmän elämääni. Näitä asioita kun ei pysty vain sanoin kuvailla.

Nykytilanne:

Nyt kolmen vuoden yhdessä olon jälkeen tuntuu jo siltä kuin olisin asunutkin täällä aina. Alkuhankaluudet ovat takanapäin ja pienet kulttuurierot saavat enemmänkin vain hymyilyttämään;

Arjen askareet:

”Näin meillä on ainakin aina tehty” huudahdamme vuoron perään monessakin arjen askareessa.

Imuri on ihan turha ja astioita pestään sienellä (Zach rätillä) ja mitä näitä nyt olikaan, mistä olenkin jo paljon kirjoitellut. Zach puolestaan taas ihmettelee meidän suomalaisia tapoja; tiskiharja näyttää kuulema wc-harjalta, kuivauskaapissa ei ole mitään järkeä (sieltähän tippuu vesi joka puolelle) ja aina vaan naurattaa kun vaihdan pussilakanoita (peitto kiepautetaan nurin päin olevan lakanan kulmista sisään). Pussilakanoita en ole muuten löytänyt täältä mistään muualta kuin Ikeasta.

Sisustaminen:

Kanadalaisten suosima tavaran paljous ja massiiviset tummat huonekalut eivät mene yksiin omien sisustusmieltymyksieni kanssa. Hullujen sisustuspuuskieni jälkeen (lue: kun suhteen alussa heitin puolet Zachin tavaroista roskiin) on Zach saanut kuvitelman, että me kaikki suomalaiset a. vihaamme tavaraa, b. rakastamme valkoista sisustusta (olen yrittänyt tuoda sillä valoa asuntoomme) ja c. otamme elämäntehtäväksemme saada kodin juuri mieleiseksemme.

Ps. Uusi projektini on alkanut: maalaan kaikki Zachin huonekalut. Tästä postausta tiedossa!

Kaupassa käynti:

Alkuajan seikkailusta on tullut velvollisuus. Tottuneesti löydän myös ne kaikki Zachin kilometrilistan tuotteet hyllyiltä. -Ei enää puhelinsoittoja kotiin; ”mikä hemmetti on tuote x ja mistä sen löytää?”. Eripuraa ruuasta ei taas ole koskaan tullut. Zach tekee niin hyvää ruokaa, että täällä ollaan vaan opeteltu kaikki hänen reseptinsä perässä. Olen tehnyt kolmessa vuodessa enemmän ruokaa kuin koko elämäni aikana.

Kielimuuri:

Huono kielipääni on pakostikin kehittynyt, mutta silti niitä hetkiäkin tulee kun toivoisi saavansa puhua vaan suomea! Aluksi varsinkin riitatilanteissa ei tuntunut saavansa selitettyä/tultua ymmärretyksi ihan samanlailla kuin omalla äidinkielellänsä. Joskus taas keskittymistä vaativat aiheet voivat mennä vähän ohi ja joitakin Zachin vitsejä en vaan ymmärrä. Yleisesti ottaen sitä kieltä ei kuitenkaan tule ajatelleeksi sen kummemmin. Hauskoja hetkiä tulee silloin kun puhun vahingossa pitkän pätkän suomea tai Zach alkaa huomaamattaan ääntämään joitakin englanninkielisiä sanoja samanlailla kun minä. -Rallienglanti englanninkieliselle! Suomen kieli on myös aika kiva salakieli täällä.

Zachille olen myös yrittänyt opettaa suomea mm. koko kämpän täyttävillä post-it-lapuilla. Tässä on jääkaappi, ikkuna, taulu, sohva, makuuhuone, sänky, ovi jne… Näistä ehkä kaksi jäi päähän.

Tv-ohjelmat:

Zachillä on nyt joku buumi katsoa kaikkia vanhoja tv-ohjelmia, mitä katsoi pienenä/nuorempana. Yritän sitten selittää, kuinka itse niitä en ole nähnyt, eikä minulta löydy minkäännäköistä tunnesidettä 90-luvun amerikkalaisperhehömppä sarjaan tai jännittäviin lasten ja nuorten seikkailusarjoihin. Kun näitä ollaan katseltu, olenkin kyllästynyt kuoliaaksi jo ensimmäisen viiden minuutin jälkeen.

Mietin tilannetta kun laittaisin omat lapsuuteni suosikkisarjat: Kyllä isä osaa ja Blondi tuli taloon pyörimään. Tekstitykset tarvittaisiin tosin!

Parhaat puolet:

Tykkään kanadalaisten rennommasta otteesta elämään, tuomitsemattomuudesta, toisten huomionottamisesta ja sosiaalisuudesta. Suhteessa myös tunteita näytetään ja toista kehutaan. Unohtamatta tietenkään I love you:ta, jota sanotaan useaan kertaan päivässä. Se muuten tarttuu!

Nyt otan punaviinilasillisen ja jatkan huonekalujen maalaamista. Hauskaa viikonloppua!

Love Oona

4 Comments

 • Valkkis maaliskuu 27, 2017 at 6:26 am

  Nämä pienet erot on niin hauskoja! Ja apua – nyt tulee tyhmä kysymys, mut miten siellä normaalisti pedataan jos ei ole pussilakanoita? 😀

  • Oona maaliskuu 27, 2017 at 7:10 am

   Oi kiva kuulla! 💕 Ei oo myöskään yhtään tyhmä kysymys! Mä aloin vasta täällä tajuta näiden systeemiä, kun luulin ostavani pussilakanan+tyynyliinat setin, niin pakkauksesta tulikin kaksi lakanaa ja tyynyliinat. Kuminauhallinen aluslakana ja sitten normi lakana, joka on tarkoitettu peiton alle laitettavaksi. Missä siis ei ole mitään järkeä, kun se lakanahan rullautuu heti siinä sun ja peiton välissä ryttyyn tai sivulle ym. joten se siitä peiton suojauksesta. Zach tykkää käyttää pussilakanaa, mutta kaikkialla muualla (kylässä, hotellissa) olen törmännyt vain tähän lakana+lakana+peitto -petaukseen. Ja tosiaan joka paikassa myydään vaan tota kaksi lakanaa+kaksi tyynyliinaa settiä! En ymmärrä! 😀

 • Sini huhtikuu 1, 2017 at 1:14 pm

  Hei voi että mäkin vihaan tota peitto systeemiä, jenkeissä on sama. Ja sit kun se vielä tungetaan sinne patian alle niin sitä ei saa edes kivasti jalkojen väliin 😀 ja toi i love you on muuten niin totta, sitä hoetaan sata kertaa päivässä eikö tunnu edes hölmöltä, kun taas entisessä parisuhteessa hyvä jos sanottiin rakastan sinua kerran viikkoon!

  • Oona huhtikuu 3, 2017 at 4:16 am

   Haha joo mun on pakko aina ottaa se peitto sieltä patjojen alta, et saa sen jalkojen alle! Ja totta, miten se rakastan sinua onkin niin paljon vaikeampi sanoa! Se vaan ei jotenkin luonnistu samalla tavalla.. 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  ×