Postaus on julkaistu myös Muu maa mandariini blogissa, jossa kirjoittelen viiden muun suomalaisen naisen kanssa ulkomailla asumisesta. Käy tsekkaamassa muiden elämää Meksikosta, Australiasta, Portugalista, Thaimaasta ja Macausta käsin. www.muumaamandariini.com

Meillä tosiaan muutto käsillä, eikä ole tietoakaan koska palataan takaisin. Julkaisin tämän vielä omaan blogiini muistoksi Calgarysta, jossa tuli vietettyä elämästäni kuusi muistokasta vuotta! Meidän tulevaisuuden suunnitelmat ovat myös muuttuneet. Vuoristokylä on vaihtunut Vancouveriin, josta olemme lähdössä ulkomaille. Siitä lisää myöhemmin.


ELÄMÄÄ CALGARYSSA

Tuhansien kilometrien preerian ja kalliovuorten risteyksessä on miljoonakaupunki, nimeltänsä Calgary. Monella suomalaisille aika tuntematon kaupunki.

Calgaryyn ei tulla lomailemaan. Täällä ei ole merkittäviä nähtävyyksiä tai muutakaan turisteille omaista tekemistä. Calgaryssa tehdään bisnestä tai kaivostöitä öljyn parissa. Se selittääkin kaupungin hyvän miestarjonnan. Olen aina miettinyt, että sinkkujen kannattaisi tulla tänne lomailemaan! Kaupunkiin tulija on yleensä joko ohikulkumatkalla tai työn merkeissä. Calgary on myös portti moniin kalliovuorten hiihtokeskuksiin.

Calgaryssa pääset suoraan paikallisten elämään käsiksi. Täällä olet kuin yksi heistä. Paikalliset myös rakastavat aksenttiasi! Silloin taas tunnet olevasi kuin uniikki lumihiutale.

Pidän Calgarysta. Se onkin ollut kotini jo kuusi vuotta. Miksi? En tiedä. Lähdin pakoon jotain, jonka tunsin löytäväni täältä. Olen miljoonakaupungissa, mutta tuntuu kuin olisin maalla. Ihmiset ovat ystävällisiä ja iloisia. Täällä avataan sinulle ovia, tervehditään kadulla, kiitetään kaikesta tai pyydetään vuolaasti anteeksi. Kohteliaisuus ja muiden huomioon ottaminen saa hyvälle tuulelle.

En osaa selittää Calgarya. Se on outo. Muistan kun tulin ensimmäistä kertaan Kanadaan, mietin olevani Jenkeissä, mutta en kuitenkaan. Elämä on maanläheisempää ja järkevämpää.

Calgaryssa on leppoisaa. Lounaalla juodaan drinksu tai kaksi. Se ei ole niin justiinsa. Täällä ei ehkä kohdisteta paineita tai tuomita niin helposti kanssasisaria. Kaikki tekee mitä tekee ja se on cool. Ja säkin oot tosi cool!

Calgary on hyvin laajaksi levittäytynyt kaupunki. Downtownin pilvenpiirtäjät on helppo havaita jo kaukaa, muuten tasaisesta ja omakotitaloista koostuvista alueista.

Kirkkaana päivinä vuoret häämöttävät kangastuksen omaisesti horisontissa. Ja kirkasta on usein, sillä talvisinkin paistaa aina aurinko. Ehkä se tekee ihmiset iloiseksi. Kaupunki on Kanadan aurinkoisin.

Vuorten läheisyys taas rauhoittaa ja saa olon turvalliseksi. 15 minuutissa olet jo ulos kaupungista ja matkalla kohti vuoria.

Calgaryn ilmasto on todella kuivaa ja se on tehnyt ihostani korppumaisen krokotiilinahan. Sille pitäisi keksiä jotain. Calgaryn sää on vaihteleva, Tyyneltämereltä tulevat Chinooktuulet, voivat nostaa lämpötilaa jopa 15 astetta muutamassa tunnissa. Useat saavat siitä päänsärkyä.

Aikojen alussa täällä asuivat myös dinosaurukset. Läheisessä kylässä Drumhellerissä ja sen lähiseuduilla on kaivettu tuhansia dinosaurusten luita. Paikan päällä tunnelmaa lisäävät maisemat, jotka vaihtuvat preeriasta hiekkaisiksi kukkuloiksi ja hoodoiksi. Maisemat ja paikan museo ovat must nähtävyys!

Joka kesä starttaa kuuluisa 10 päivän rodeofestivaali, nimeltänsä Stampede. Silloin pukeudutaan cowboy hattuihin, bootseihin ja lähdetään kaupungille juhlimaan. Erinäköistä ohjelmaa riittää aamusta iltaan. Stampedessa vierailee yli miljoona ihmistä joka vuosi. Ensimmäinen Stampede pidettiin vuonna 1912, ja vuosittainen siitä tuli vuonna 1923.

Talviolympialaiset järjestettiin Calgaryssa 1988. Ehkä muistatte Matti Nykäsen kolmen kullan voitot? Hyppyri löytyy edelleen kaupungin laitamilta.

Calgary Flames on kaupungin NHL-joukkue ja siitä tiedän vain, että Kiprusoff pelasi melkein koko uransa siinä. Hyvä Kiprusoff!

Minun henkilökohtaiset happy placet taas Calgaryssa ovat:

River, joki. Mennäänkö riverille on yleisin kauniin päivän kysymys. Siellä voi harrastaa mm. kaljakelluntaa vaikka joka päivä. On hauskaa lipua puhallettavalla tuolilla tai veneellä virran mukana kaupungin halki. Yleensä kiinnitämme tuolit yhteen, laitetaan musiikki soimaan ja lähdemme matkaan.

Pupupuisto. Joen rannassa on puisto, joka vilisee pupuja. Ne ovat lemmikkikanien jälkeläisiä, pieniä ja hyvin kesyjä. Meidän takapihalla asustelee niitä myös muutama.

Purple Perk kahvila. Se on oudosti sisustettu kaikilla herkuilla. Mikään ei oikein sovi yhteen. Ennen koronaa mentiin sinne aina puolisoni kanssa aikaisin aamulla ja saatettiin istua monta tuntia.

Matkanvarrella töihin oleva Starbucks, koska henkilökunta aina muistaa sinut ja kyselee kuulumiset.

Browns Socialhouse. Suomalaisen ystäväni Jarnan ja minun vakkari lounaspaikka töitä vastapäätä. Siellä ollaan käyty jo monta vuotta läpi ilot ja surut nurkkaloosissa.

www.muumaamandariini.com

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.