AIKUISBALETTIA

Hei, pientä balettipläjäystä nyt luvassa -aiheena aikuisbaletin alkeistunnit.

Tanssitaustani:

Suomessa tuli käytyä vuoden päivät Footlightin aikuisbaletissa noin viisi vuotta sitten. Kieltämättä siis vähän jännitti taas aloittaa uudelleen tanssiminen täällä Kanadassa, näin pitkän tauon jälkeen. Paniikki tosin osottautui turhaksi -se oli yhtä hauskaa kuin muistinkin! Tunnin jälkeen bookkasinkin heti samaiselle syyskaudelle toisen tunnin viikkoon ja haaveilin kotiin asennettavasta balettitangosta. Nyt syyskausi on käyty lävitse ja aloitettu talvikausi. Balettitanko haaveni odottaa uutta asuntoamme.

Tunnin kulku:

Mitäs siellä tunneilla tehdään? Tunti aloitetaan aina tangolla, jossa lähdetään pienillä lämmittelevillä liikkeillä kohti vaativampia harjoituksia. Haastavuutta lisää myös se, että harjoituksissa olisi hyvin tärkeää pyrkiä koko ajan säilyttämään mahdollisimman täydellinen jalkojen aukikierto. Tähän kiinnitetäänkin paljon huomiota alkeissa. Sekä pliessä on aina hyvä muistaa, että jalkaterä ja polvi osoittavat samaan suuntaan. Mikä sitten aikuisbaletin alkeissa onkin kivaa, että harjoituksissa käydään samoja tekniikoita lävitse mitä ammattibaletin tunneillakin. Esimerkiksi tangolla teemme näitä baletin keskeisiä harjoitustekniikoita (joiden nimiä on aina niin hankala muistaa, vaikka niitä toistetaan tunneilla koko ajan);

  1. Plié: demi ja grand pliét viidessä asennossa
  2. Battement tendu 
  3. Battement tendu jeté 
  4. Rond de jambe par terre 
  5. Battement fondu
  6. Battement frappé
  7. Rond de jambe en l’air
  8. Petit battement
  9. Adagio
  10. Grand battement jeté 

Omaksi suosikiksini on noussut Grand battement -harjoitus! Joka tunnilla se jalka tuntuu nousevan aina vaan vähän astetta ylemmäksi. Tässä vielä esimerkkinä video kyseistä harjoituksesta, josta motivaationi vain kasvaa. Huom. alkeissa opettaja aina muistuttaa tekniikan tärkeydestä, eikä siitä kuinka korkealle jalka nousee. Jokaisen harjoituksen kohdalla opettaja myös kertaa liikesarjan ennen kuin aloitetaan.

Tankoharjoittelun jälkeen siirrytään keskilattialle, jossa tehdään mm. erilaisia koreografioita tai esim. piruetti harjoituksia.

Tunnin lopuksi päästää vielä tekemään pienimuotoisia hyppyjä, piruetteja tai askelkuvioita liikkuen vuorotellen noin kolmen ryhmissä huoneen poikki kulmasta kulmaan. Tämä osio tuntuu olevan alkeistunneilla kaikille vähän sellainen kauhunhetki. Muiden katsellessahan kaikki menee tietysti juuri pieleen. Askelkuviot unohtuu ja omalla vuorolla on sitten vaan pakko yrittää jonkinnäköisellä kompuroinnilla päästä hypähdellen sinne salin toiseen päähän. Mutta ei hätää tässäkin kehittyy kun sarjat alkavat käydä tutuiksi.

Tunti päättyy loppukummarrukseen, joka käymälläni tunnilla osoitetaan aina pianonsoittajalle. Kyllä, meillä on jopa oma pianonsoittaja täällä!

Suosittelen aikuisbalettia kaikille! Se tekee hyvää kropalle. Koskaanhan ei ole liian myöhäistä aloittaa tanssimista. Niin Suomessa kuin täälläkin käy tunneilla ihan kaikenikäisiä ensikertalaisia, kuin myös jo vähän harrastaneitakin tanssijoita. Vaikka baletti on vaikea laji, niin omaa kehitystä tulee kyllä huomaamaan positiivisesti tuntien edetessä. Tekniikan kannalta kuitenkin suositellaan käymään alkeistunneilla aika pitkäänkin ennen seuraavan tasoon siirtymistä.

 

Ja balettihan nyt on vaan ehkä maailman kaunein laji.

Love Oona